Geplaatst op 18 augustus 2017

12 inbraak preventietips voor winkeliers

Het voorkomen van een inbraak is vaak de optelsom van een aantal maatregelen. Een goed beveiligingsplan legt links tussen organisatorische en bouwkundige maatregelen, elektronische beveiligingssystemen en menselijk handelen. Door veiligheidsdeskundigen worden deze antidiefstalmaatregelen vaak volgens het OBER-principe ingedeeld: Organisatorisch, Bouwkundig, Elektronisch en Respons. Wij laten u graag zien wat daarmee wordt bedoeld.

Organisatorisch

Tip 1: Een overzichtelijke winkel ontmoedigt
U houdt de boel overzichtelijk als u ervoor zorgt dat winkelrekken en kasten in uw winkel niet hoger zijn dan 1.50 meter. Een etalage zonder achterwand zorgt voor een goede doorkijk in uw winkel. Inbrekers en overvallers voelen zich een stuk minder op hun gemak als ze in een open ruimte staan. Een extra tip voor ondernemers in de kledingbranche: hang de kledinghangers ‘om en om’ in de rekken. Dat maakt het onmogelijk voor inbrekers om een heleboel kledingstukken in 1 keer uit het rek te halen.

Tip 2: Houd geen vaste patronen aan
Inbrekers verkennen uw winkel en houden uw pand vaak langere tijd in de gaten voordat ze toeslaan. Maak het hen daarom niet te makkelijk en wijzig uw dagpatronen regelmatig. Denk daarbij aan de laad- en lostijden, kassatellingen, schoonmaak en de openings- en afsluitprocedure.

Tip 3: Vermijd veel contant geld in uw kassalade
Contant geld in een kassa is aantrekkelijk. Promoot daarom pinbetalingen en leeg regelmatig uw kassa in een afstortkluis. Communiceer daarover: laat met stickers zien dat de kassa regelmatig wordt afgeroomd.

Bouwkundig

Tip 4: Zorg dat hang- en sluitwerk SKG-proof is
Zorg dat het hang- en sluitwerk voldoet aan de SKG-normen. SKG is de onafhankelijke Stichting Kwaliteit Gevelbouw. SKG maakt bij zijn goedkeuring gebruik van een sterrensysteem. Eén ster staat voor ‘standaard inbraakwerend’. Drie sterren (het hoogste aantal) voor ‘extra zwaar inbraakwerend’.

Tip 5: Voorzie deuren van een schild en dievenklauwen
Zorg bij deuren altijd voor een SKG-gekeurd metalen schild rond de klink. Voorzie naar buiten draaiende deuren van minimaal 3 dievenklauwen of veiligheidsscharnieren. Inbrekers hebben anders namelijk in een mum van tijd de scharnierpennen verwijderd. De laatste tijd passen inbrekers steeds vaker de kerntrekmethode toe. Daarbij trekken ze de cilinder uit het slot. Met een veiligheidsschild met kerntrekbeveiliger voorkomt u dit.

Tip 6: Plaats stevige palen voor de toegangsdeur of etalage
Ramkraken zijn aan de orde van de dag. Voorkom dat men de pui of etalage van uw winkel kan rammen met een auto door er stevige palen voor te plaatsen.

Elektronisch

Tip 7: Plaats een alarminstallatie met passieve infrarood detectoren (PIR)
PIR-detectoren ‘zien’ warmte in plaats van licht. Warmte die van een inbreker afkomt bijvoorbeeld. Let wel op: er zijn twee soorten PIR-detectoren. De maskeerbare variant is eenvoudig te foppen door er een papiertje voor te schuiven of ‘m te bespuiten met lak. Kies daarom voor de niet-maskeerbare PIR. Als die ‘gefopt’ wordt, wordt dit gesignaleerd.

Tip 8: … en trillingsdetectoren
Voor deuren en ramen bestaan speciale trillingsdetectoren die alarm geven als geprobeerd wordt de deur te forceren of het raam in te vernielen. Voor ruiten zijn er glasbreukdetectoren.

Tip 9: Installeer een mistgenerator
Is een rolluik voor uw (winkel)pand bouwtechnisch niet mogelijk of niet toegestaan in het bestemmingsplan? Of wilt u om commerciële redenen dat uw etalage ook na sluitingstijd zichtbaar is? Dan kan een mistgenerator een oplossing zijn. Als door een inbraak of ramkraak het alarmsysteem wordt geactiveerd, vult de mistgenerator uw winkelpand binnen enkele seconden met een ondoorzichtige mist. De inbreker ziet geen hand meer voor ogen en maakt dat hij wegkomt.

Tip 10: Plaats internetcamera’s
Camera’s worden steeds geavanceerder. Ze kunnen draaien, inzoomen, zelfs kentekens herkennen. Het mooiste is dat je de beelden ook live via internet kunt bekijken. Zo kan de particuliere alarmcentrale (PAC) of de politie (’s nachts) meekijken als er inbraakalarm is.

Respons

Tip 11: Regel wie langskomt bij alarm
Regel dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt als ’s nachts het alarm in uw winkel afgaat. Als u een contract afsluit met een particuliere alarmdienst, leg dan vast hoe snel ze bij alarm ter plaatse zijn.

Tip 12: Verbeter de beveiliging na een inbraak
Is er ondanks alle maatregelen die u trof, tóch ingebroken in uw winkel? Verbeter dan eerst uw beveiliging voordat u nieuwe spullen aanschaft. De inbrekers kennen het ‘lek’ in uw beveiliging én de weg in uw winkel! Voorkom dus dat ze nog een keer terugkomen.